Poliția Română, avertisment pentru cetățeni. Un nou tip de înșelătorie face din ce în ce mai multe victime

de: Elena Avramescu
11 04. 2022

În ultimul timp, o nouă înșelătorie a început să circulă pe mai multe aplicații de mesagerie online în România. Astfel că reprezentanții Poliției Române au decis să transmită un avertisment. Conform unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Poliției Române, se vorbește despre mesajele primite pe diferite aplicații de mesagerie online, prin care victimelor li se oferă posibilitatea de a obține niște bani, însă, înainte de a-i primi, ei trebuie să facă niște plăți.

Avertismentul dat de Poliția Română pentru toți cetățenii

Nu vă lăsați păcăliți prin această înșelătorie, care circulă prin diverse metode de mesagerie online, folosindu-se mai multe scenarii. Varianta de față este această „bătrânică”, care are de oferit o avere. Mâine, poate apare un bărbat din Orientul Mijlociu, care deține o avere colosală și ce să vezi, cât ai clipi, te face om!

Tot ce trebuie să faci, și aici trebuie să vă dea și vouă cu virgulă: Doar să trimiți înainte niște bani.
Banii nu cad din cer! Doar în filme! Blocați numărul de la care ați primit solicitarea de a trimite diverse sume de bani, în schimbul promisiunilor de îmbogățire și sesizați Poliția!

Mulțumim pentru atenție și pentru distribuire!#PolițiaRomână”, a notat Poliția Română pe pagina de Facebook.

Cum te poate lăsa WhatsApp fără bani în cont

O altă înseșătorie care se practică de ceva vreme este pe WhatsApp, care nu reușește să te protejeze de o mulțime de tentative de fraudă. Global, există în jur de 1,5 miliarde de utilizatori de WhatsApp astfel că nu trebuie să fie o surpriză faptul că hackerii sunt mari admiratori ai platformei deținute de Mark Zuckerberg.

Astfel că autoritatea britanică Action Fraud a emis un avertisment important. Cea mai recentă mișculație desfășurată prin populara aplicație de chat s-a reflectat într-o pagubă de 50.000 de lire sterline împărțită pe aproximativ 25 cazuri în doar câteva luni.

Într-un raport publicat în urmă cu ceva timp, Action Fraud a descris o nouă practică deosebit de populară pe WhatsApp care pleacă de la premisa unui prieten sau membru al familiei care trece printr-un necaz. În acest sens, poți crede că cineva cunoscut îți cere ajutorul, prieten sau membru al familiei, și tentația este să-i faci un virament.

”Fraudatorii pretind de obicei că sunt un membru al familiei și, de obicei, vor începe conversația cu ”Bună, mamă” sau ”Salut, tată””, găsim notat în comunicat. ”Vor spune că îți scriu de pe un număr nou de mobil, deoarece telefonul lor s-a pierdut sau s-a distrus. Vor continua prin a-ți cere bani pentru achiziția unui nou telefon sau vor pretinde că au nevoie urgent de bani pentru a plăti o factură.”, au mai spus oficialii Action Fraud.